Dit boek vraagt aandacht voor het feit dat verouderingsverschijnselen bij mensen met een lichamelijke handicap meestal vroeger optreden en vaak grote gevolgen hebben voor hun arbeidzame en maatschappelijke leven. 'Ik ben 50 en heb het lijf van een 70-jarige,' zegt de geïnterviewde Heleen van Tilburg hierover. Niet alleen zij maar ook de samenleving zoekt naar wat nodig is om ook als oudere met een handicap een leven te leiden waarin ruimte is voor participatie, autonomie en zelfregie.

De mensen in dit boek hebben er veel voor over om 'gewoon' mee te blijven doen. Hun drive blijkt hierin van groot belang, maar dat alleen is niet voldoende. Belangrijke voorwaarde voor participatie is de mogelijkheid om onder eigen regie ondersteuning in te zetten. Maar ook kennis van de artsen en hulpverleners over de fysieke en mentale gevolgen van co-morbiditeit, het naast elkaar voorkomen van meerdere aandoeningen, speelt een belangrijke rol. Tenslotte moeten de arbeidsvoorziening en het pensioen goed geregeld zijn. De samenleving kan van mensen die een groot deel van hun leven gehandicapt zijn niet verwachten dat ze doorgaan tot hun 67ste.

Ouder worden heeft grote impact op mensen met een lichamelijke handicap.

Een grote groep Nederlanders met een lichamelijke handicap wordt ouder dan zij ooit dacht te worden. Verbeterde leefomstandigheden en gezondheidszorg maken het mogelijk dat zij inmiddels de 50 zijn gepasseerd. In het boek 'Verder is alles goed' van Joke Visser vertellen 21 'pioniers' over hun leven met een handicap en de grote impact die ouder worden daarop heeft. Verschijnselen als vermoeidheid, pijn, functie- en energieverlies hebben grote gevolgen voor werk, leven en benodigde zorg.

Toch zijn het niet de lichamelijke beperkingen en de tekortschietende voorzieningen die in het boek de hoofdrol spelen. Uiteindelijk gaat het over kwaliteit van leven, over zelfregie en een actieve rol in de samenleving. En om levenskunst, de kunst om elke dag weer de moeite waard te maken en goede keuzes te maken in vriendschappen, werk, activiteiten en organisatie van zorg.
In 'Verder is alles goed' laten 21 mensen in een foto- en geschreven portret zien hoe dat kan én hoe zij dat doen. En dat is buitengewoon leerzaam.

Verder is alles goed
Wat betekent ouder worden voor mensen met een lichamelijke handicap?
Joke Visser
189 pagina's, full colour
Isbn 978 9078709 190


Recensie(s)

Dit is een bijzondere uitgave, geschreven door Joke Visser; die vanuit haar werk voor NFVLG (Nederlandse Federatie Voorzieningscentra Lichamelijk Gehandicapten) laat zien, hoe het leven is van mensen van veertig jaar en ouder met een specifieke lichamelijke handicap. In deze tijd kan dat leven wel met 100% verlengd zijn, maar dat gaat niet vanzelf. Om zich niet te onderscheiden van mensen uit de maatschappij, verleggen ze voortdurend hun grenzen, zodat ze mee konden en kunnen doen in de samenleving en in het arbeidsproces. In interviews vertelt een aantal gehandicapten hun verhaal: aangrijpende verhalen, die respect afdwingen van een ieder die niet gehandicapt is. Elk interview is getiteld met een opvallende uitspraak van de hoofdpersoon. Binnen elk hoofdstuk is eerst een gekaderd soort cv opgenomen met daarnaast de vragen en antwoorden. In aparte kaders wordt soms wat extra toelichting gegeven over een organisatie, ziektebeeld of filosofie. En er zijn noten met verwijzingen en ook sponsors worden benoemd. Met kleurenfoto's. Uitgave in klein oblong formaat.<br/><br/>P.D. Rietberg

Lees minder




Productspecificaties


Productinformatie



Auteur Joke Visser
Overige betrokkenen Joke Visser
Soort Met illustraties
Taal Nederlands
Afmetingen 13x210x140 mm
Gewicht 395,00 gram
Druk 1
ISBN10 9078709197
ISBN13 9789078709190


Ga Terug

Tweets Tineke


  • meer dan een jaar geleden

  • meer dan een jaar geleden

  • meer dan een jaar geleden

  • meer dan een jaar geleden
 


©2013 Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door: Pro Ontwerp